Rodica MADOSA:
Buna seara, stimati ascultatori, la o noua editie a emisiunii Intelectualii si politica, editie pe care-o consacram celui de-„al treilea discurs“, termen familiar poate unora dintre dumneavoastra, necunoscut, probabil, celor mai multi. Rezumind si simplificind la maximum, ar fi vorba despre un discurs intermediar intre pozitii diferite, uneori extreme, puse sa comunice, chemate la conciliere si negociere de idei. Despre nuante, semnificatii, consecinte si oportunitatea demersului vom discuta chiar cu autorul acestui concept, profesorul Sorin Abtohi, de la Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, si cu Ion Bogdan Lefter, directorul uneia dintre cele mai vii si incitante reviste romanesti de cultura si ideologie, Observator cultural.
Ion Bogdan LEFTER:
...si profesor la Universitatea din Bucuresti, ca sa ne promovam si universitatile locale!
Rodica MADOSA:
Va multumesc foarte mult. Buna seara, domnilor.
Sorin ANTOHI:
Buna seara.
Ion Bogdan LEFTER:
Buna seara.
Rodica MADOSA:
Va multumesc inca o data ca ati acceptat invitatia noastra.
Ion Bogdan LEFTER:
Cu multa placere.
Rodica MADOSA:
Mai intii, v-as ruga, domnule profesor, de ce „al treilea discurs“, de ce acum, pentru ca-l si datati 2002 si-l prezentati ca pe-o urgenta a momentului?
Sorin ANTOHI:
E o idee care plutea in aer, plutea de multa vreme in aer. Sint practicanti ai acestui discurs care au o foarte veche istorie intelectuala si, de fapt, radacinile acestei viziuni sint foarte indepartate, in secolul XIX romanesc, in jurul generatiei de la 1848. E o urgenta fiindca, dupa jumatate de secol de extremism, Romania trebuie sa reinvete aceasta cultura a dialogului care este bazata pe interesul pentru ideile celuilalt, chiar si atu