O necesitate pentru ca deja 70% din comertul exterior romanesc se deruleaza cu Uniunea Europeana si cota creste prin insasi adaugarea celor 10 noi membri, unii din chiar arealul traditional de comert exterior al Romaniei. Iar schimburile comerciale externe raman - la nivelul actual de dezvoltare al tarii - cele mai importante fluxuri valutare si financiare internationale ale Romaniei.
Momentul a fost bine ales de catre Banca Nationala, ce are in parohie gestiunea cursului valutar. Euro era in expansiune, ceea ce dadea o coloratura fireasca, daca nu chiar de prestigiu, unui demers care oricum trebuia facut din alte considerente. Un ragaz intelept a fost prevazut intre momentul anuntarii cuplarii la euro si momentul cuplarii propriu-zise.
Intre timp se pot intampla multe, inclusiv in raporturile dintre euro si dolar, in contextul previzibil al declansarii operatiunilor militare americane in Irak si o eventuala amanare a trecerii la euro s-ar putea justifica in functie de consecinte. Inca o data, insa, trebuie subliniat ca, indiferent de consecinte, trecerea la euro ca reper pentru leu este inevitabila.
Guvernatorul Bancii Nationale a incercat, dupa cum era de asteptat, sa minimalizeze consecintele si, ca o expresie in acest sens, a spus ca trecerea la euro nu va modifica tinta de inflatie pe anul in curs, stabilita de catre guvern la 14%, iar de catre Banca Nationala chiar la 13%.
Consecintele nu pot fi insa minore si, in plus, trebuie sa fie clar ca sunt integral la discretia unor tendinte care nu depind catusi de putin de Romania si de ceea ce se intampla in Romania si asupra carora Romania nu poate avea nici o influenta.
Pentru exportatori, "regula dolarului" se va aplica in ce priveste euro. Devalorizarea oficiala a leului fata de euro devine reper, iar cea fata de dolar va fi o derivata decurgand din cursul dolar-euro de p