In 2002, 15 milioane de leva (aproximativ 8 milioane de dolari) au fost numai sumele oferite de participantii la licitatiile publice. Fiecare a doua companie privata a apelat la mituirea functionarilor de stat, in speranta ca va putea obtine profituri mai mari. 17,6% din firme au oferit sub forma mitei pina la 10% din valoarea contractului respectiv, iar 0,5% din ele - peste 20%. 17% din subiectii interogati au regretat, in final, ca nu au dau bani ?cui trebuia?. O treime din firmele mici si mijlocii anchetate recunosc ca ofera bani in mod regulat functionarilor din primarii si fisc pentru a nu avea probleme. In raport se mai arata ca in Bulgaria beneficiarii spagilor cer de doua ori mai multi bani decit li se dau, iar de regula initiativa pentru stabilirea unor raporturi de coruptie vine din partea functionarilor de stat. (Petio Petkov)
Spalare de bani pe scara mare. In cursul anului trecut, Biroul de investigatii financiare al Bulgariei a analizat mai bine de 200 de cazuri de spalare a banilor. Aceste operatiuni, care au totalizat 292,8 milioane de euro, au fost semnalate de banci, piete publice, organe fiscale si oficii vamale, a declarat seful Biroului, Vasil Kirov. Din cele peste 200 de cazuri, doar sapte operatiuni au fost suspendate si investigate penal. In 2002, autoritatile bulgare au anchetat cu atentie eventuale situatii de finantare a terorismului, insa nu au gasit vreo dovada in acest sens, a mentionat Kirov. (C.V.)
In 2002, 15 milioane de leva (aproximativ 8 milioane de dolari) au fost numai sumele oferite de participantii la licitatiile publice. Fiecare a doua companie privata a apelat la mituirea functionarilor de stat, in speranta ca va putea obtine profituri mai mari. 17,6% din firme au oferit sub forma mitei pina la 10% din valoarea contractului respectiv, iar 0,5% din ele - peste 20%. 17% din subiectii interogati au reg