•In aceasta seara, Nationalul iesean ofera premiera spectacolului "Placutele istorii de dragoste si moarte", dupa Balzac •"In momentul in care si societatea romaneasca intra intr-o epoca a vulgaritatii", reputatul regizor Virgil Tanase vrea sa ofere "o lectie de dragoste pura, de dragoste cosmica"
Actuala stagiune a Teatrului National "Vasile Alecsandri" pare sa fie una dintre cele mai bune din ultimii ani. La abia o luna de zile de la premiera spectacolului cu "A douasprezecea noapte" - un Shakespeare de zile mari, talmacit scenic de Beatrice Rancea, Nationalul iesean prezinta in aceasta seara, de la ora 19.00, premiera inca unei piese care promite sa se joace cu casa inchisa. Este vorba despre "Placutele istorii de dragoste si moarte" in regia reputatului Virgil Tanase, pe un text tradus si adaptat de acesta dupa "Les contes drolatiques" ("Povestirile desucheate") de Honore de Balzac. Spectacolul regizat de Virgil Tanase, cu costume de Doina Levintza si un decor realizat de Axenti Marfa, va fi probabil unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale acestei ierni.
O lectie de dragoste
Regizorul Virgil Tanase, care semneaza si adaptarea si dramatizarea "Povestirilor desucheate" ale lui Balzac, promite sa le ofere iesenilor un spectacol indraznet si plin de forta, redand exuberanta, geniul si vitalitatea marelui scriitor. "Nu este vorba decat de dragoste in aceste xPovestirix, de dragoste vinovata, de dragoste carnala, dar redata niciodata cu vulgaritate, ci intotdeauna cu intelepciune si umor. Voi incerca sa surprind ideea fundamentala a lui Balzac, ca, in actul iubirii dintre doi oameni se intalnesc fortele fundamentale ale vietii. In momentul in care si societatea romaneasca intra intr-o epoca a vulgaritatii, mi se pare ca o asemenea poveste despre dragoste este o lectie de dragoste pura, de dragoste cosmica",