Oamenii lui Bush au pus sare pe rana
Problema, estompata dupa atentatele care au zguduit America, a revenit in actualitate in ultimele luni si a atins dimensiuni alarmante dupa ce secretarul american al apararii a catalogat Franta si Germania drept ?vechea Europa?, incercind sa minimalizeze semnificatia opozitiei manifestate de acestea fata de un razboi impotriva lui Saddam Hussein. ?Se poate spune ca oamenii lui Bush au pus sare pe rana, iar aceasta retorica nu face decit sa adinceasca disensiunile in loc sa le diminueze?, este de parere Walter Russell Mead, de la acelasi Consiliu pentru Relatii Externe.
Nu presedintele Bush este de vina, apreciaza el. Problema e ca, mai cu seama dupa 11 septembrie, SUA simt nevoia sa-si reafirme rolul conducator, lucru care deranjeaza pe multi, spune Mead.
O alta problema a diplomatiei americane este aceea ca actuala echipa de la Departamentul de Stat se bizuie prea mult pe munca de birou, incercind sa rezolve problemele prin telefon in loc sa colinde lumea pentru a discuta fata in fata cu aliatii sau cu adversarii SUA, ceea ce le lasa acestora impresia ca sint tratati de pe pozitii de superioritate afisate. Analistul este insa optimist in ceea ce priveste viitorul relatiilor transatlantice care, spune el, vor supravietui chiar si daca SUA ar declansa razboiul fara aprobarea ONU. (K.J.)
Putin denunta ruperea echilibrului
Ideea ca Statele Unite duc o politica unilaterala a fost evocata si ieri de presedintele rus Vladimir Putin, care a deplins ?ruperea echilibrului de forte in lume?. Fara a numi Statele Unite, Putin a denuntat ?agresivitatea crescinda a unor forte foarte influente in anumite tari?, fenomen care intervine in mod nefericit intr-o perioada in care se constata o ?scadere a eficacitatii institutiilor insarcinate cu asigurarea securitatii globale?.
Oamenii lui B