•Acestia sustin ca decizia de a-si scolariza copiii le apartine •Medicii si psihologii considera ca ar trebui sa li se efectueze un examen medical riguros acestor copii, inainte sa intre in clasa I
Decizia Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) de a introduce obligativitatea scolarizarii copiiilor de la varsta de sase ani a starnit reactii adverse din partea parintilor, dar si a sindicatelor din invatamantul preuniversitar. Din punctul de vedere al sindicatelor, parintii ar trebui sa fie cei care decid cand si unde isi scolarizeaza copiii. "Reprezentantii MEC iau hotarari fara a se gandi la efectele secundare pe care le-ar putea avea. Hotararea a fost luata in incercarea de a exclude invatamantul obligatoriu ce ar fi trebuit sa inceapa cu clasa zero. Acest proiect a cazut, dar trebuiau sa pastreze macar o parte din el, rezultand obligativitatea inscrierii de la sase ani. Cred ca parintii sunt cei care hotarasc la ce varsta sa-si dea copiii in clasa I", a declarat Gheorghe Izvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi.
Acesta si-a motivat declaratia facand referire atat la puterea financiara a parintilor, cat si la gradul de dezvoltare fizica si psihica a copiilor la varsta de sase ani. "Nu cred ca in Uniunea Europeana statul ia decizii impotriva cetateanului. De asemenea, cred ca prescolarii de sase ani sunt mult mai apropiati de jucarii decat de scoala. Nu poate fi scos din calcul faptul ca de la sase la sapte ani un copil evolueaza teribil atat fizic, cat si psihic. Parintii ar trebui sa aiba putere de decizie, pentru ca acesti copii nu sunt proprietatea statului", a adaugat Gheorghe Izvoranu.
Totodata, sindicalistii nu au scos din calcul faptul ca mobilierul scolar pentru clasa I va trebui modificat.
Ce spun medicii
Medicii privesc si ei cu oarecare retinere o