Partenerii europeni ai Americii, angajati activ in proiecte interne, au fost mai putin preocupati de problemele strategice mondiale. Politic si economic, liderii vest-europeni au reusit sa dirijeze comunitatea europeana spre formarea unei entitati puternice. Productia economica a UE rivalizeaza cu cea a Statelor Unite. Moneda comuna, euro, a fost lansata cu succes si concureaza cu dolarul american pe piata internationala.
Reprezentantii tarilor din UE, convinsi de necesitatea integrarii politice progresive, sunt in curs de formulare a unei constitutii comunitare. Liderii europeni s-au angajat sa formeze unitati militare europene moderne. Inevitabil, o asemenea entitate va avea in viitor o politica externa si o capabilitate militara independente de cele ale hegemonului actual american.
Oficiali lucizi si influenti din America si din Europa au elogiat in repetate randuri atat convergenta intereselor politico-militare, cat si interdependenta economica a partenerilor transatlantici.
Ambele tabere sunt constiente de importanta mentinerii unor relatii stranse de colaborare pentru stabilitatea mondiala. Si totusi, in ultimii doi ani, de cand George Bush a fost ales presedinte in America si de cand Uniunea Europeana si-a accelerat procesul de integrare politica, relatiile dintre elitele politice transatlantice s-au deteriorat simtitor. Europenii sunt acuzati de Washington ca sunt depasiti militar si ca au devenit un impediment in lupta impotriva terorismului.
In ultima vreme, dezacordurile dintre partenerii atlantici s-au acutizat si invectivele derogatorii reciproce s-au multiplicat. Traiectoriile evolutive ale celor doua tabere au devenit divergente.
In timp, fara eforturi majore de temperare, agravarea disensiunilor fratricide poate duce la relatii conflictuale.
Pacifismul european
Prabusirea neasteptata a imperiului s