Poveste de Martisor Toata lumea stie ca martisorul este un mic obiect de podoaba ce se ofera in dar de 1 Martie, ca semn al sosirii primaverii si ca un simbol de iubire sau afectiune. Dar foarte putini sunt cei care cunosc adevarata istorie a martisorului. O suita de sapaturi arheologice facute in E...
Poveste de Martisor Toata lumea stie ca martisorul este un mic obiect de podoaba ce se ofera in dar de 1 Martie, ca semn al sosirii primaverii si ca un simbol de iubire sau afectiune. Dar foarte putini sunt cei care cunosc adevarata istorie a martisorului. O suita de sapaturi arheologice facute in Europa au scos la iveala obiecte ornamentale si de podoaba, considerate de istorici si de cercetatori drept "martisoare preistorice", cu o vechime de peste opt mii de ani. Ele aveau forma unor pietricele de rau, vopsite in alb sau rosu, erau insirate pe fasii subtiri de piele si se atarnau la gat. Cele mai tarzii generatii ale omului de Cromagnon au oferit femeilor iubite asemenea martisoare la inceputul fiecarei primaveri. Culoarea rosie parea sa insemne focul, sangele si soarele, adica fertilitatea femeii, nasterea si viata. Albul ar fi insemnat culoarea norilor si puritatea zapezii reci, simbolizand intelepciunea barbatului. Mai tarziu, cele doua culori au fost impletite intr-un singur snur, pentru a arata legatura inseparabila dintre barbat si femeie, asa cum i-a creat Dumnezeu.
Civilizatia geto-daca a preluat aceasta traditie cu mult timp inaintea erei crestine. Stramosii nostri isi ofereau in dar, primavara, monede gaurite, atarnate de un fir de canepa impletit in doua culori si purtate la incheietura mainii. Banutii puteau fi "kosoni" de aur, de argint sau de metal obisnuit, semnaland starea sociala a celui care daruise martisorul sau a celei care il purta. Albul insemna revenirea la viata a intregii naturi, iar rosul era dovada iubirii dintre cei doi.