Investitorii pe termen lung, activi pe pietele de actiuni, nu ar trebui sa se teama de razboiul care se anunta in Irak, deoarece bursele recistiga, in general in mai putin de un an, terenul pierdut cu ocazia declansarii unei crize geopolitice grave, arata un studiu al Frank Russell Company, societate americana specializata in administrarea de fonduri.
In urma analizarii reactiilor avute de bursele americane si australiene la 26 de razboaie si crize geopolitice, de la conflictul franco-german din 1940, pina la atentatele din 11 septembrie 2001, societatea americana a observat ca pietele de actiuni si-au regasit, practic, nivelurile atinse inaintea crizei in numai 250 de sedinte.
„Incertitudinea, teama si perspectiva unui razboi i-au speriat pe investitori mai mult decit razboiul in sine“, a rezumat Alan Schoenheimer, director executiv al Frank Russell pentru Australia si Asia.
El a adaugat ca istoria arata ca declansarea unui razboi nu poate avea decit implicatii pozitive pentru pietele de actiuni, chiar daca ar fi vorba numai de risipirea incertitudinilor induse de situatia actuala. Cele 26 de crize studiate de Frank Russell au provocat o scadere medie de 7,8% a burselor americane. Dar aceste pierderi imediate au fost recupe-
rate in proportie de 50% in 25 de sedinte, iar indicii americani au recistigat in medie 19,1% in 250 de zile de tranzactionare in raport cu cel mai jos nivel. Doar in trei cazuri - socul petrolier din 1973, invazia americana in Panama in 1989 si atentatele din 11 septembrie 2001 - acest comportament nu a fost verificat.
Crize depasite
In cazul intrarii armatei germane in Franta, in anul 1940, Wall Street nu a reusit sa se redreseze in perioada avansata in studiu, deoarece razboiul a continuat, a precizat Frank Russell. In momentul invadarii Kuweitului de catre Irak, in august 1990, reactia initial