Agricultura ecologica este un domeniu aparte in dosarul agricol din cadrul negocierilor pentru integrarea in Uniunea Europeana. Romania reprezinta un paradox din perspectiva produselor ecologice. In tara noastra, aproape 44.000 de hectare sint culturi ecologice, insa aproape intreaga recolta merge la export.
Comerciantii speculeaza lacunele din legislatie
Desi exista 44.000 ha de culturi ecologice, pe piata se afla doar un produs de acest fel
Agricultura ecologica este un domeniu aparte in dosarul agricol din cadrul negocierilor pentru integrarea in Uniunea Europeana. Romania reprezinta un paradox din perspectiva produselor ecologice. In tara noastra, aproape 44.000 de hectare sint culturi ecologice, insa aproape intreaga recolta merge la export. Fermierii ?ecologici? vind in tarile Uniunii Europene in general floarea-soarelui, griu, lapte si brinzeturi. Profiturile sint frumoase si, practic, orice fermier se poate apuca de agricultura ecologica, insa investitia initiala este destul de mare.
La nivelul Ministerului Agriculturii exista un organism care are, prin lege, autoritatea de a supraveghea acest sector, si anume Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice (ANPE). ?Un produs ecologic este unul obtinut fara utilizarea produselor chimice de sinteza si care este controlat si etichetat pe tot lantul de productie de catre organisme autorizate de inspectie si certificare. In spatele acestei definitii sta, de fapt, ideea ca produsul respectiv este natural, cu o mare siguranta alimentara pentru consumator si ca producerea lui respecta mediul inconjurator. Toata legislatia romaneasca in domeniu se armonizeaza cu cea europeana?, a explicat Teodora Aldescu, expert in cadrul ANPE. Daca un fermier doreste sa devina un producator certificat de alimente ecologice, el trebuie sa se adreseze Directiei agricole de care apartine, sa co