Potrivit documentului mentionat, se impune verificarea parametrilor tehnici ai aparatului pentru a se vedea daca raza de actiune a acestuia se incadreaza in limita de 150 km, impusa de rezolutiile ONU. In luna februarie, secretarul american de stat Colin Powell a declarat in fata Consiliului de Securitate ca Washingtonul are dovezi potrivit carora Irakul a testat un avion fara pilot care a zburat nonstop 500 km. Cu aceeasi ocazie, Powell afirma ca astfel de drone ar putea fi introduse relativ usor pe teritoriul Statelor Unite si utilizate pentru a ataca orase americane.
Americanii, furiosi pe Blix
Decizia lui Blix de a da publicitatii voluminosul raport este o prima manifestare a suspiciunilor Natiunilor Unite fata de Irak, estimeaza ?The Times?. Responsabilii americani au criticat imediat faptul ca Blix nu s-a referit la acest avion in prezentarea facuta vineri la reuniunea Consiliului de Securitate, desi a inclus informatiile privind drona in raportul de 173 de pagini remis delegatiilor la ONU. In opinia oficialilor citati, acest lucru pune sub semnul indoielii obiectivitatea lui Blix. In actuala situatie, administratia americana are mare nevoie de astfel de elemente pentru a justifica o interventie militara in Irak, dar, in opinia fostului reprezentant american la NATO, Robert Hunter, informatiile privind drona irakiana nu ar constitui totusi o dovada suficienta pentru declararea razboiului.
Agenti biologici expirati
De asemenea, in raportul scris prezentat Consiliului de Securitate se afirma ca Irakul inca dispune de dispozitive de dispersare a agentilor chimici si biologici, care ar putea fi folosite de la bordul unei drone. Documentul mentioneaza, de asemenea, ca exista ?informatii credibile? ca 21.000 de litri de agenti biologici, dintre care 10.000 de litri de antrax, ar fi fost stocati de Irak intr-o locatie necunoscuta in timp