Doua camere sint insuficiente pentru un adapost
Un apendice al Policlinicii Titan, in spatele cladirii-mama, este Sectia de psihiatrie, iar Centrul pentru protectia femeii (Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie) are sediul la ultimele doua usi.
In perioada 1996-1999 exista si un adapost care functiona in cladirea principala a spitalului. Intre timp insa, centrul s-a mutat in imobilul din spate. ?Fiind in Policlinica Titan, a venit si momentul in care au prevalat interesele institutiei-gazda. Acum avem aceste doua camere care sint si insuficiente, si improprii pentru un adapost?, spune medicul psihiatru Adrian Paunescu, seful centrului. Pina in 2000, acesta apartinea de Ministerul Muncii, iar de atunci apartine Ministerului Sanatatii.
?Sint multe persoane care participa foarte afectiv la evenimente. Pe moment, ele isi doresc si pedepsirea agresorului si multe alte lucruri, dar posibilitatile de rezolvare trebuie sa le fie explicate. Situatia legala s-a schimbat, nemaiputindu-se spune ca politia nu intervine in familie, ca politia se opreste la usa familiei?, declara medicul Paunescu.
Conform unei estimari personale a acestuia, numai un sfert din victime fac si plingere la politie, motivul fiind frica de represalii si de consecinte. Astfel, multe se gindesc ca o eventuala amenda va fi platita ?din banii familiei?, iar o condamnare ar priva familia de o buna parte din venituri.
10.000 de potentiale victime
Policlinica de la Apaca, din Militari, s-a deschis o data cu fabrica. Din 1999 a devenit societate civila medicala, practic s-a privatizat, iar din mai 2002 s-a deschis si Centrul pentru Protectia Femeii (Centrul de Criza pentru Victime ale Violentei Domestice). La fabrica lucreaza mai mult de 10.000 de femei si inca de la infiintarea spitalului, medicii se confruntau cu cazuri