Arthur KOESTLER
Al treisprezecelea trib: khazarii. Imperiul khazarilor si mosternirea sa
Traducere de Andrei Bantas, Editura Antet, f.a., 200 p.
Istoriografia de data recenta este deosebit de variata ca tematici abordate si bogata in subiecte de mare dificultate istorica, lingvistica, antropologica si etnologica privind istoria khazarilor. Majoritatea proiectelor in domeniu au avut ca punct de referinta lucrarea publicata de Arthur Koestler. Din nefericire, cartea de fata nu include si o biografie a acestui erudit intelectual: fin psiholog, romancier, intemeietor al unui institut englez de parapsihologie care ii poarta numele.
Practic, aceasta lucrare este compartimentata: istoria politica a khazarilor (Inaltarea, Convertirea, Declinul si Prabusirea) si potentiale prezente moderne si actuale ale acestui interesant popor medieval.
Despre Khazaria, aflam ca „a fost primul stat feudal din Europa rasariteana care s-a situat pe acelasi plan cu Imperiul bizantin si califatul arab… Numai datorita puternicelor atacuri ale khazarilor, care au intors virful ofensivei arabe spre Caucaz, a izbutit Bizantul sa reziste acesteia“ (p. 21). Cronica apartinind calatorului arab Ibn Faldan se incheie cu insemnarea: „khazarii si regele lor sint toti evrei. Lui ii sint supusi bulgarii si toti vecinii lor. Toti se poarta cu el preasupusi si i se inchina. Unii sint de parere ca Gog si Magog sint khazarii“. In secolele VII-X, khazarii au dominat stepele nord-pontice, pentru ca apoi sa intre intr-o lunga perioada de declin o data cu veacul al XI-lea. Aflam asadar ca „pina in secolul al IX-lea, khazarii n-aveau rivali la suprematia lor in regiunile de la nordul Marii Negre s…t. Khazarii au fost stapinii supremi ai jumatatii sudice a Europei rasaritene vreme de un secol si jumatate si reprezentau un bastion puternic, astupind poarta Uralo-Caspica de t