Ca în filmele americane care vor sa demonstreze coruptia la nivel înalt, un apropiat al administratiei prezidentiale este implicat, deocamdata ca martor, într-un caz de spalare de bani la nivel international.
Este vorba de Ovidiu Tender, om de afaceri cu o avere de aproape 100 de milioane de dolari, care si-a construit discret, dar sigur un adevarat imperiu în economia romaneasca - de la prospectiuni seismice si foraj, la utilaje pentru sectorul energetic, agricultura, industria lanii, petrochimie, jocuri de noroc. Unele ziare sustin chiar ca SRI s-ar fi sesizat de riscul pe care-l prezinta imperiul Tender la adresa securitatii nationale, prin constituirea unui adevarat monopol asupra sectorului energetic, dar ca directorul institutiei, Radu Timofte, ar fi cedat în fata presiunilor venite din partea sefului administratiei prezidentiale, Ioan Talpes.
Chiar daca ziarele în cauza exagereaza sau fabuleaza, SRI avea datoria sa se sesizeze ca riscam sa ajungem la mana unui monopol privat intern, în loc sa bata campii despre interesele straine care vor sa distruga Romania. Nu a facut-o. De sesizat asupra lui Ovidiu Tender s-au sesizat însa anchetatorii olandezi care se ocupa de marea criminalitate organizata, atunci cand au constatat o legatura între el si Willem Matser, un consilier al Secretariatului General NATO, arestat acum pentru falsificare de documente bancare, în ceea ce presa olandeza considera cel mai mare scandal de spalare de bani din ultima vreme. Acelasi Willem Matser declara anul trecut la Snagov, la reuniunea sefilor serviciilor secrete din tarile candidate la NATO, ca nu este deranjat de prezenta securistilor în serviciile secrete ale acestor state.
Daca adaugam ca sponsorii reuniunii au fost Ovidiu Tender si Frank Timis, am închis cercul. Or, potrivit autoritatilor olandeze, spalarea de bani organizata de Matser s-ar fi facut în be