Romania a primit de la americani statutul de ?economie de piata?
Eugen Dijmarescu, seful departamentului de comert exterior, a primit ieri, la Washington, vestea ca SUA a acordat Romaniei statutul de tara cu economie de piata, potrivit promisiunii facute anterior de omologul sau Don Evans. Obtinerea statutului de economie de piata ?este rezultatul unui proces complex de analiza, inceput in luna mai a anului trecut, si urmeaza sa intre in vigoare direct din data de 11 martie 2003, dupa publicarea in Monitorul Oficial al SUA?, au informat oficiali ai guvernului roman. (G.P.)
Ambasada SUA ii avertizeaza pe investitori asupra coruptiei
Unul dintre motivele pentru care fluxurile comerciale romanesti sint intr-o mai mica masura orientate catre SUA ar putea fi si absenta companiilor americane in Romania. Cu citeva exceptii, americanii au ocolit Romania, care are reputatia unei tari corupte, unde mita este esentiala in afaceri. Iar americanii au o temuta legislatie care pedepseste actele de coruptie ale propriilor cetateni, char daca ele sint prestate in afara granitelor tarii.
Ambasada americana la Bucuresti ii avertizeaza pe potentialii investitori ca in Romania coruptia este un obstacol in calea afacerilor, legislatia este fluida, se schimba des, taxele pe munca sint foarte mari si e nevoie de manageri straini in zona. Americanii mai sint avertizati ca Romania nu a semnat cu OECD conventia impotriva mitei, iar ?birocratia si coruptia sint o provocare pentru oamenii de afaceri occidentali?.
Romania a primit de la americani statutul de ?economie de piata?
Eugen Dijmarescu, seful departamentului de comert exterior, a primit ieri, la Washington, vestea ca SUA a acordat Romaniei statutul de tara cu economie de piata, potrivit promisiunii facute anterior de omologul sau Don Evans. Obtinerea statutului de economie de piata ?este re