Aparitia, saptamina trecuta, in Observatorul cultural a primei parti a articolului lui Caius DOBRESCU consacrat situatiei internationale actuale (partea a doua, publicata acum, fiind si ultima) a provocat reactii, unele dintre ele traduse in mesaje primite la adresele redactiei sau in Guestbook-ul de pe pagina web a revistei noastre. Intrucit e vorba despre subiectul numarul 1 al actualitatii politice – si, in sens larg, culturale – a momentului, reproducem aici mesajele respective. Fara a le aprecia in acest „sapou“ redactional, constatam doar ca ele sint foarte expresive macar pentru o parte dintre ideile si mentalitatile care se exprima in aceste zile, nu o data foarte strident, pe scena publica internationala. Semnalam – de asemenea – ca pe Internet, pe liste de discutii s.a.m.d. circula si alte opinii, pledoarii, apeluri pentru inrolarea in liste de semnaturi „antirazboinice“. Altfel spus, o dezbatere importanta si foarte prezenta in mediile din lumea intreaga se poarta la noi, fragmentar si foarte discret, in culise, in „virtualitatea“ Internet-ului. Ar fi – credem – de dorit ca ea sa iasa la suprafata mediatica a actualitatii romanesti…
Poate ca nu sint in postura unui judecator incorupt conceptual sau obiectiv a ceea ce se intimpla (se va intimpla) in Irak, insa incoerentele si indrazneala acestui front „antiterorist“ ma fac sa cred ca, totusi… acest razboi nu este razboiul nostru… Tind sa cred ca ni-l dorim sau vrem atit de mult sa-l facem al nostru in speranta de a fi ori „aderati“, ori „integrati“. Oricum, dupa cum afirma multi actualmente, se pare ca sintem cam… „fara alternativa“.
Cristian TUDOR
cristiantudor@hotmail.com
Bucuresti, 5 martie 2003
*
Caius, ai innebunit de tot? Scrii cearsafuri docte ca sa comunici (cui?) ca tu, Dobrescu, esti de acord ca niste oameni sa-i omoare pe alti