Piata Veche din Craiova a devenit un fel de insula a statului intr-o mare de proprietati particulare. Initial, cladirile din piata au fost inchiriate comerciantilor. Aparitia Legii 550/2002 a creat posibilitatea ca spatiile comerciale sa fie cumparate de firmele chiriase. Majoritatea patronilor au depus cereri in acest sens, dar, surpriza, numai unele din ele au fost acceptate de consiliul local. Pentru ca diferitele sectoare din piata - asa cum este ea cunoscuta de cetateni - au, in registrele de cadastru, statute diferite. Partile care au fost in administrarea RAADPFL, reprezentind „proprietati private ale statului“, au putut fi retrocedate sau vindute, in timp ce zona aflata sub controlul Administratiei Pietelor este considerata „spatiu public“ si nu intra sub incidenta Legii 550. Patronii din aceasta ultima parte a pietei nu pot, pe buna dreptate, sa accepte ca de jur imprejur terenurile au trecut in proprietate privata, in timp ce lor li s-au respins ca inadmisibile cererile de cumparare.
Nemultumirile celor care au preluat cu chirie spatiile comerciale din Piata Veche se leaga de faptul ca, printr-o hotarire a consiliului local, cererile lor de cumparare a respectivelor spatii au fost respinse ca inadmisibile. In acelasi timp, spun petentii, s-a decis totusi vinzarea unor astfel de spatii destinate comertului in alte piete ale Craiovei. Constantin Eftimie, unul din cei care detin un magazin alimentar in zona respectiva, acuza autoritatile de discriminare intre potentialii cumparatori.
„Nu mi se pare normal ca, in Piata Mare, spatiile sa poata fi vindute, iar aici, in Piata Veche, sa fie imposibil. Nu inteleg care este diferenta, nici nu s-au obosit sa explice.“
De fapt, chiriasii reclama ca nici macar nu au fost informati de autoritati in privinta deciziei acestora si nu le-a fost oferita o motivatie care sa sustina hotarirea de respi