Grevat de datorii ce depasesc patru miliarde de lei, Spitalul Orasenesc Bals se lupta de citeva luni pentru supravietuire. Principalele medicamente lipsesc deja din farmacia spitalului si, cum furnizorii refuza sa mai dea pe datorie, pacientii trebuie sa-si asigure tratamentul din propriul buzunar. Medicii au ajuns in situatia penibila de a recicla fesele folosite pentru pansamente si de a gasi inlocuitori ingeniosi pentru banala vata, iar la cantina spitalului s-a gatit ultima data carne inainte de Craciun. In acest timp, in loc sa gaseasca solutii viabile in vederea asigurarii unei mai bune finantari, Ministerul Sanatatii prelungeste agonia unitatilor sanitare, agitind sus si tare taisul restructurarilor.
Spitalul Orasenesc din Bals, judetul Olt, este in prezent cea mai importanta unitate spitaliceasca pe o raza de peste 25 de kilometri si deserveste nu mai putin de zece comune. Cele patru sectii specializate (interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie si pediatrie) au o capacitate totala de 178 de locuri. In anumite perioade ale anului, acestea se dovedesc totusi insuficiente, bolnavii fiind nevoiti sa stea cite doi intr-un pat. Cu toate acestea, Spitalul din Bals este vizat de programul de restructurare al Ministerului Sanatatii, care intentioneaza sa desfiinteze 48 de locuri.
Directorului spitalului, Marin Popa, este insa convins ca masurile promovate de minister nu vor reusi sa rezolve problemele de fond, generate de criza financiara cu care se confrunta sistemul sanitar.
Tratament la spital, cu medicamente de acasa
Din cauza subfinantarii, spitalul a acumulat in cursul anului trecut datorii de peste patru miliarde de lei, in special catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare, alimente si servicii.
„La sfirsitul anului 2001, spitalul nu avea nici un leu datorie. Cele patru miliarde au fost generate numai s