Asasinarea fostului prim-ministru sarb pare sa aiba toate datele unui asasinat comandat de oameni fideli trecutului, mai exact lui Slobodan Milosevic, fostul supremo iugoslav cazat cu forta la Haga.
E chiar foarte probabil ca lucrurile sa stea asa. In ziua in care a fost asasinat primul ministru Djindjic urma sa semneze un mandat de arestare pe numele lui Milorad Legija (Legionarul) Lukovic. Iar Lukovic e fostul comandant al Beretelor Rosii, un grup paramilitar la dispozitia lui Milosevic pana in octombrie 2000. Grupul lui Lukovic si-a schimbat titulatura in 2000 dupa rasturnarea lui Milosevic si e acum cunoscut mai degraba sub numele de Clanul Zemun din Belgrad. Schimbarea de titulatura nu a fost întamplatoare, pentru ca grupul s-a unit cu elemente ale mafiei orasenesti belgradene si si-a diversificat activitatile care includ acum si operatii de extorcare, contrabanda de tigari si rapiri de persoane. Insa obiectivele politice si patronii grupului au ramas aceleasi.
Lukovic si oamenii sai au ramas sub influenta fostilor sefi ai serviciilor secrete si se opun schimbarilor care le-ar putea micsora puterea si cifra de afaceri.
Informatii credibile sugereaza ca grupul Lukovic se ocupa si de protejarea generalului Ratko Mladic, cautat de Tribunalul International de la Haga sub acuzatia de complicitate la asasinarea a 7.000 de persoane in 1995, la Srebrenica.
Asadar, mandatul in baza caruia Lukovic urma sa fie arestat in dupa-amiaza zilei de 12 martie era sustinut de probe zdrobitoare. E greu de gasit, pana si in Serbia, un client mai potrivit pentru un mandat de arestare. Numai ca Lukovic avea, la randul lui, destule motive sa se considere indreptatit la imunitate. Aici se tulbura imaginea aparent clara din care fostul prim-ministru sarb ne priveste cu aura unui martir. Ceea ce nu inseamna ca Djindjic ar fi fost un personaj de teapa crimina