De fapt, campania guvernamentala lansata la reuniunea de la Snagov nu este altceva decat o diversiune. Plenara de la Snagov a confirmat obsesia guvernamentala cu dezordinea financiara din spitale si cu reducerea numarului de paturi. Directorii de spitale au putut insa demonstra in multe cazuri ca toate cheltuielile au fost facute in conformitate cu normele emise de minister si ca, de fapt, CNAS le datoreaza mai multi bani decat are de incasat de la spitale.
Directia gresita a demersului guvernamental, ca sa nu mai vorbim de caracterul sau grobian, a reiesit si la o videoconferinta cu prefectii, cand prefectul de Alba i-a spus impetuosului Cozmanca verde in fata ca o reducere de peste 700 de paturi este imposibila in judetul sau, pentru ca locuitorii satelor de munte izolate ar ramane fara asistenta medicala.
Daca un psd-ist obedient prin definitie isi contrazice public superiorul, inseamna ca situatia este cu adevarat disperata. Proteste au formulat si directorii directiilor sanitare din alte judete - Iasi, Brasov, Constanta -, dar au platit pentru indrazneala. Cu o energie demna de o cauza mai buna, ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, a purces la demiterea in masa a directorilor de spitale si de directii sanitare care nu executa ordinele. La Brasov, de pilda, a desfiintat trei dintr-o lovitura, dupa ce la 7 martie a demis-o public, in plina videoconferinta cu prefectii, pe directoarea Directiei de sanatate publica din judetul Calarasi.
Doamna Bartos a fost sustinuta in acest demers radical de ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca. Acesta s-a adresat medicilor din judete pe un ton rastit de prim-secretar PCR, amenintandu-i ca, daca nu reusesc ei sa taie din cheltuieli, o sa taie unde nimereste ministerul pe care-l conduce. Nu negam importanta unor reforme, dar reducerea problemelor sanatatii la numarul de paturi este inacceptab