Coruptia, prima urgenta
Combaterea coruptiei si asigurarea unei justitii independente constituie capitolele la care guvernul roman are de indeplinit un volum urias de angajamente, inca din acest an. Oficialii NATO au atras atentia in repetate rinduri asupra nivelului inalt de coruptie din Romania si au formulat temeri cu privire la independenta actului de justitie. Mult discutatul pachet anticoruptie, pentru care guvernul se pregateste sa-si asume raspunderea, reprezinta doar o mica parte din ceea ce trebuie facut in 2003, sustin sursele noastre.
Guvernul se obliga sa emita o noua lege de organizare judecatoreasca si un nou Cod penal si trebuie sa elaboreze coduri de conduita pentru magistrati, notari, grefieri, vamesi si pentru functionarii publici. O atentie deosebita va trebui acordata Parchetului National Anticoruptie. Personalul acestei institutii va fi marit, iar dotarile vor fi mult imbunatatite. Oficialii NATO vor sa se asigure si de faptul ca, in Romania, dosarele de coruptie nu vor mai putea fi ?dosite? in fisetele diferitelor instante.
Guvernul roman se angajeaza sa puna la punct un sistem cu adevarat? revolutionar, prin care dosarele de coruptie vor primi coduri electronice, astfel incit sa poata fi identificate instantaneu, in toate procedurile judiciare.
Un alt angajament al guvernului il constituie introducerea unui sistem generalizat de desemnare prin tragere la sorti a magistratilor care urmeaza sa se pronunte in dosare de coruptie, astfel incit sa fie eliminate suspiciunile ca unele decizii ar fi fost partinitoare.
De asemenea, urmeaza sa fie infiintate tribunale speciale pentru minori, pentru problemele familiei si pentru rezolvarea diferendelor comerciale.
Cind intram, de fapt, in Alianta?
Setul de angajamente pe care guvernantii romani il vor purta in bagaje la plecarea spre Bruxelles este r