Gheorghe MOCUTA
Pregatiri pentru marea calatorie
Editura Mirador, Arad,
2002, 68 p., f.p.
Nu toate cartile care nu reusesc sa „prinda“ listele-bilant ale unui an editorial sint neinteresante, neatragatoare, lipsite de valoare. Multe titluri – se stie – circula prost, mai ales atunci cind e vorba despre edituri mici, de provincie. Casele mari nici nu prea scot volume de versuri, cu exceptiile de rigoare (Paralela 45 sau Dacia), iar retelele de difuzare nu vor sa le preia, pentru ca nu prea au cum sa mearga bine la vinzare. Drept urmare, ecourile critice depind in mare masura de distributia „de protocol“ a editurilor, departe de a fi pusa la punct in Romania de azi, sau de cea facuta direct de catre autori, ale caror resurse financiare sint de obicei foarte reduse, incit nu-si pot permite sa-si cumpere multe exemplare din propriile carti si sa plateasca tarifele postale, foarte piparate.
Sint – apoi – scriitori si scriitori: nu toti au structura „vedetistica“, nu toti alearga dupa succes. In cazul poetilor, s-ar mai putea adauga ca ei ilustreaza – in principiu – formule temperamentale si de sensibilitate fragile, introvertite, retractile. Desi… nu despre asemenea lucruri se cade sa vorbim in vremurile postmodernitatii!
In sfirsit, mai conteaza si distributia in spatiu a poetilor: cei care locuiesc in Bucuresti sau macar intr-o capitala de judet, mai ales daca e vorba despre vechi centre de cultura si mari orase universitare, au o mai buna vizibilitate, sint prezentati macar in revistele locale, la rindul lor cunoscute, cu vechi traditii, pe cind poetii din restul tarii razbat mai greu. Exista exceptii, dar exceptii!
Iata o buna carte de poezie publicata anul trecut de catre un autor la care nu ajung spoturile reflectoarelor criticii, ale actualitatii culturale in genere: Pregatiri pentru marea calat