Fabrica Guban, renumita odata pentru incaltamintea si articolele de pielarie, este macinata de mai bine de sase ani de scandalurile dintre actionari, a pierdut mare parte din piete, a acumulat datorii mari la bugetul de stat si nici un investitor nu se arata interesat sa preia o astfel de societate. Scandalul a reizbucnit zilele acestea, in preajma momentului in care, actualei conduceri a fabricii ii expira mandatul.
Fabrica Guban, renumita odata pentru incaltamintea si articolele de pielarie, este macinata de mai bine de sase ani de scandalurile dintre actionari, a pierdut mare parte din piete, a acumulat datorii mari la bugetul de stat si nici un investitor nu se arata interesat sa preia o astfel de societate. Scandalul a reizbucnit zilele acestea, in preajma momentului in care, actualei conduceri a fabricii ii expira mandatul. Protagonistii disputei sunt un grup de actionari condusi de fostul director al Guban, Petru Gheorghe si actuala administratie a fabricii. Prima grupare, revendica pachetul majoritar de actiuni, au si o sentinta judecatoreasca in acest sens si acuza directorii actuali de toate relele din istoria ultimilor patru ani a Gubanului.
Fosta conducerea vrea puterea
Asa cum figureaza in documentele oficiale, structura actionariatului de la Guban arata ca 56% din actiuni apartin Asociatiei PAS, 3,8% sunt la cuponari, SIF Oltenia are un pachet de 6,3%, iar grupul actionarilor contestatari are 14%. Gubanul s-a privatizat prin metoda MEBO, adica privatizarea cu plata in rate a pachetului majoritar de actiuni. Acest lucru s-a intimplat in 1995. In anul 2000 s-a stabilit structura mentionata a actionariatului, intr-o AGA la care votul decisiv l-a avut Asociatia PAS. Ea era reprezentata la vremea respectiva de un lider, care a facut obiectul unor cercetari penale si a fost retinut in restul politiei. Din acest motiv, cei noua actio