Guvernul a dat peste cap socotelile a mii de viitoare mamici
Guvernul a dat peste cap socotelile a mii de viitoare mamici schimbind peste noapte modul in care se calculeaza indemnizatia pe care statul o plateste in timpul concediului pentru cresterea copilului. Printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea pensiilor (19/2000), guvernul plafoneaza aceasta indemnizatie la 4.212.000 lei, indiferent de marmea salariului si, deci, de cotizatia platita la fondul de asigurari sociale.
Pina la aprobarea ordonantei, o femeie in concediu de maternitate primea timp de maximum doi ani? 85 la suta din salariul brut pe ultimele sase luni. Ordonanta mareste si perioada minima de cotizare, de la o jumatate de an, la zece luni.
Vestea buna este ca indemnizatiile aflate in plata, calculate potrivit reglementarilor in vigoare anterioare prezentei ordonante de urgenta, se achita in continuare, pina la sfirsitul perioadei de acordare. (G.P., I.R.)
Ministrul muncii Marian Sirbu vorbea, inca de acum o luna, de egalizarea indemnizatiilor de maternitate. Asta ar fi insemnat ca, indiferent de salariu, fiecare mama sa primeasca 85% din salariul mediu pe economie.
Desi egalizarea parea sa aiba iz de protectie sociala, in sensul ca femeile cu salarii mici ar fi urmat sa primeasca indemnizatii mai mari, ordonanta provede doar micsorarea drastica a indemnizatiilor in cazul femeilor cu salarii mari.
Cu alte cuvinte, ministerul nu a luat de la bogati ca sa dea saracilor, ci a luat de la bogati ca sa acopere vechea gaura (deficitul) bugetului asigurarilor sociale care a depasit in ianuarie, potrivit datelor Ministerului Finantelor, o mie de miliarde lei. ( I.R., G.P.)
Factura mamicilor: 56 milioane euro in 2002
Anul trecut, statul a achitat indemnizatie de maternitate unui numar mediu de 51.000 de mame care au cerut concediu platit pentru c