Iminenta razboiului da fiori lumii intregi, mai putin autoritatilor doljene care, dupa citeva intilniri cu factorii responsabili cu apararea populatiei (armata, jandarmeria, politia, protectia civila, SRI etc.), au decis sa intareasca paza doar la anumite obiective de pe raza municipiului Craiova. „I-am atentionat pe conducatorii unitatilor respective, ELECTROCENTRALE Isalnita si Simnic, Combinatul Chimic, Daewoo, ELECTROPUTERE, AVIOANE, Regia de Apa, Aeroportul Craiova si altele, sa ia masuri, sa intareasca paza pentru ca traversam o perioada delicata. De atunci nu am avut nici un semnal ca a aparut ceva neplacut pe raza judetului Dolj si nici a municipiului Craiova“, a spus Cornel Mondea, prefectul judetului.
Numai jumatate dintre craioveni au loc in adaposturile antiaeriene
Spatiul din adaposturile antiaeriene este suficient doar pentru jumatate din populatia Craiovei, in eventualitatea unui atac aerian. In municipiu sint 170 de asemenea locuri special amenajate la subsolurile blocurilor si ale principalelor insitutii din Craiova. Reprezentantii Inspectoratului de Protectie Civila Dolj spun ca adaposturile care si-au schimbat scopul pentru care au fost construite sint functionale.
„Adaposturile antiaeriene de la subsolurile caselor particulare, care au devenit baruri, magazine sau discoteci, sint functionale. Deci nu este o problema. Singurul cartier craiovean care nu are adaposturi antiaeriene este 1 Mai“, a spus maiorul Petre Grigorescu.
In conditiile unui atac aerian, Inspectoratul de Protectie Civila alarmeaza populatia prin intermediul sirenelor amplasate pe acoperisurile cladirilor.
„O data la doi ani se efectueaza exercitii de protectie civila, ocazie cu care se verifica si functionabilitatea acestor sirene. O alta metoda prin care se anunta populatia despre un atac aerian este prin intermediul posturilor de radio si