In anul 1998 (6-7 aprilie) a avut loc la Lisabona Congresul al XVII-lea al Uniunii Latine. Conform Declaratiei de la Lisabona, „popoarele de expresie neolatina au mostenit o lunga traditie culturala in interiorul careia valorile universale de justitie, de suprematie a dreptului, de libertate a gindirii si de pluralism sint esentiale“.
In anul 1999 (29 octombrie) se infiinteaza Academia Latinitatii, printre partenerii Romaniei numarindu-se state precum Franta, Italia, Spania, Portugalia, Brazilia, Argentina, Chile, Ecuador, Mexic.
Ministerul Educatiei Nationale (atunci) a initiat un plan de actiuni pentru aplicarea programului Academiei Latinitatii. Amintim citeva initiative benefice: reluarea Concursului National „Ovidius“ si continuarea participarii anuale a elevilor de liceu la „Certamen Ciceronianum“ – Arpino, Italia, concurs prestigios la care se inscriu aproximativ cinci sute de tineri din intreaga Europa. La acest concurs, loturile Romaniei au obtinut, in fiecare an, mentiuni de onoare sau premii, rezultate care nu s-au mai inregistrat in ultimii ani, ca urmare a reducerii semnificative a numarului de ore.
O noutate a constituit-o documentul oficial – Curriculum-ul National – care prevedea la gimnaziu 1 h/saptamina, la clasa a VIII-a (ora inclusa, de obicei, in catedra profesorului de romana), iar in invatamintul liceal, la toate specializarile, 1 h/saptamina, la clasa a IX-a. Pentru a se compara pozitia ocupata de aceasta disciplina in planul de invatamint, dupa 1998, ne vom raporta la perioada de reviriment, aceea dupa 1990:
z filiera teoretica – filologie, dupa 1990, clasele IX-X: 2 h, XI-XII: 3 h; dupa 1998, clasele a IX-a si a X-a: 1 h, a XI-a si a XII-a: 2 h.
z filiera vocationala – teologie: clasele IX-XII cite o ora de latina si elina, atit la sectia ortodoxa, cit si la greco-latina.
Pentru completarea n