Richard WAGNER
Der leere Himmel. Reise in das Innere des Balkan
Aufbau Verlag, Berlin, 2003, 3345.
Au trecut doi ani si mai bine de cind, aflindu-ma pentru scurta vreme la Berlin, l-am reintilnit pe Richard Wagner. Mi-a vorbit atunci pe larg despre romanul sau Miss Bukarest (aparut intre timp, intr-o prima editie, in 2001 si programat sa apara in iulie curent, intr-o a doua editie, de buzunar). La sfirsitul convorbirii noastre i-am adresat autorului intrebarea cu care indeobste se incheie orice dialog cu un scriitor: „Ce aveti pe masa de lucru?“… Richard Wagner lucra pe-atunci la doua carti despre care inca nu stia cind vor fi terminate: un roman de familie in care ultimul descendent povesteste despre pieirea familiei sale de svabi banateni, trecind in revista mai multe generatii si un intreg secol, si un eseu mai amplu despre Balcani.
Aceasta din urma carte, intitulata Der leere Himmel. Reise in das Innere des Balkan, a aparut in acest an la Aufbau Verlag din Berlin. Volumul are peste 300 de pagini, scrise „la cald“, sub imperativele actualitatii imediate, dar prin prisma unei experiente personale. Ca si in cazul volumului Sonderweg Rumänien, aparut la Rotbuch Verlag in 1991, si in aceasta foarte proaspata scriere Richard Wagner respecta acelasi principiu al compozitiei: intregul este alcatuit din texte de dimensiuni reduse, de sine statatoare, purtind fiecare un titlu, grupate in capitole intitulate sugestiv…
Cine parcurge cuprinsul obtine deja o foarte clara imagine a continutului cartii; este ceea ce se intimpla si atunci cind privim un mozaic. Fiecare element este de sine statator, dar, in acelasi timp, este parte constitutiva a intregului.
In cazul volumului Cerul pustiu. Calatorie in interiorul Balcanilor, cum ar suna in traducere titlul german, ceea ce frapeaza este congruenta deplina a formulei compozi