Razboiul din Irak a pus in miscare nu doar trupe foarte bine pregatite, tehnica de lupta avansata ci, mai ales, un intreg aparat mediatic. Pentru prima data in istorie, „imaginea“ interventiei militare devine poate mai importanta decit conflictul in sine. Sute de ziaristi din toata lumea sint pe teren in zona de conflict (si din Romania, Adelin Petrisor – Antena 1) sau in zonele adiacente din Orientul Mijlociu, astfel incit canalele de televiziune sa poata transmite evenimentele de pe cimpul de lupta aproape in timp real. Reporterii postului CNN au primit in aceasta misiune jurnalistica si videotelefoane, pentru momentele in care nu se pot conecta la circuitele de transmisie TV normale. Razboiul capata, astfel, aspectul unui spectaculos joc pe computer si un ritm cu totul neasteptat pentru ca implica, prin intermediul mass-media, populatia intregii lumi. Dupa citeva zile de conflict in Golful Persic, pe linga pierderile umane suferite de ambele parti, s-au inregistrat si primele victime printre jurnalisti.
Razboiul mediatic este dus de doua forte combatante: televiziunea irakiana, principalul mijloc de propaganda al regimului de la Bagdad, si televiziunile occidentale. Razboiul, asa cum apare el pe postul national Al-Jazeera, este unul in care soldatii irakieni cistiga batalii, doboara avioane si fac numerosi prizonieri printre fortele aliate. Mesajul tv transmis de Saddam Hussein luni dimineata a fost acela ca este in viata, isi sprijina soldatii si isi cheama intregul popor la lupta pentru o cauza sfinta. Ba, mai mult, pentru ca impactul asupra populatiei sa fie cit mai puternic, le promite celor care se vor jertfi pentru Irak ca vor ajunge in paradis.
Prin intermediul televiziunii, asadar, se duce o lupta psihologica nu la fel de singeroasa precum cea de pe front, dar mult mai periculoasa, pentru ca Saddam ii poate manipula in continuar