In scrisoare se spunea ca mormintele din perimetrul care va fi folosit de societatea de exploatare vor fi stramutate in cimitirul din Abrud. De asemenea, se mai arata ca societatea de exploatare va construi cite o biserica si o casa parohiala in localitatile Piatra Alba, pe noul amplasament al comunei si in Micesti, unde s-au mutat deja multi dintre locuitorii din cele doua sate ce vor fi distruse pentru extinderea proiectului de exploatare a aurului. Cei mai multi dintre cei care au ascultat anuntul preotului au primit vestea cu multa retinere.
Unii dintre ei, mai violenti, au smuls din mina preotului scrisoarea si, spun citiva dintre martori, au strigat: ?Mortii nostri nu vor fi mutati de aici!?.
La scurt timp, a aparut pe Internet un material semnat de militantele ecologiste Stephanie Roth si Stefania Simion, care se pronunta impotriva demararii proiectului de exploatare a aurului, pe motiv ca acesta va duce la creearea unui dezechilibru in ecosistem.
Pe de alta parte, localnicii din Rosia Montana care sint de acord cu stramutarea comunei le acuza pe militantele ecologiste ca incearca sa creeze o imagine negativa a localitatii pentru a stopa controversatul proiect al Rosia Montana Gold Corporation.
Surse din cadrul Arhiepiscopiei de la Alba Iulia au confirmat faptul ca IPS Andrei a redactat o scrisoare prin care a comunicat conditiile pentru stramutarea bisericilor si cimitirelor, fara a da un acord oficial. ?Noi nu ne-am bucurat si nu ne bucuram ca bisericile si cimitirele vor fi reconstruite in alta parte, insa, daca proiectul de la Rosia Montana se va materializa, este firesc sa ne gindim ce se va intimpla cu bisericile si cu cimitirele?, a declarat IPS Andrei. (Lucian Dobrater)
Arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu Anania, se pronunta impotriva demararii lucrarilor de exploatare a aurului din zona