Uitati-va atent cum au pus intrebarile. Vorbim de atacarea Irakului... Noi n-am vorbit cine ataca Irakul. Intrebarea noastra s-a referit la atacarea Irakului cu sau fara aprobarea ONU.
Si daca spuneati? in intrebare ca Irakul va fi atacat de SUA aveam o rasturnare in favoarea unei atacari?
In primul rind ca a fost atacat de o coalitie, nu de SUA.
Ma rog, SUA si britanicii. Restul nu participa pe front.
Sint 30 de tari componente ale acestei coalitii. Poate ca raspunsurile ar fi fost diferite daca ar fi fost pusa altfel intrebarea. Asta putem s-o facem in aprilie.
Ce intrebare ar fi trebuit sa puneti ca raspunsurile sa fie diferite substantial?
Nu pot sa va spun in momentul de fata. Dar ce-am constatat noi este ca 25% din publicul romanesc considera ca atacarea Irakului cu aprobarea ONU este de sprijinit, ceea ce este unul dintre cele mai mari procente din Europa de rasarit.
A mai fost dat publicitatii un sondaj Gallup in care majoritatea romanilor chestionati se declarau pentru o interventie in Irak. Cum se explica aceasta diferenta?
N-am vazut acea cercetare. Daca mi-o trimiteti ma uit peste ea.
Politicienii citau acest sondaj si spuneau ca romanii au viziuni diferite, de la razboiul din Kosovo - pe care nu-l sustineau, la razboiul din Irak - pe care-l sustin.
Un public obisnuit, un public normal, reactioneaza normal. Deci, nici un om de pe aceasta planeta nu poate sa fie de acord cu razboiul fiindca aduce numai suferinta.
Nici cu un razboi care debarca un dictator?
E, asta este o problema. Guvernul Romaniei si-a asumat raspunderea de a merge alaturi de coalitie in acest razboi. Este o decizie politica sprijinita de 25% de publicul din Romania. Decizia politica a fost foarte bine primita pe plan international sau cel putin de o parte a mediului extern.
De ce si