Ghislain de Diesbach
Studiul Cucerirea unui tron. Napoleon al III-lea şi Carol I al României,1) din care oferim un fragment cititorilor "României literare", a fost, la origine, o conferinţă ţinută de istoricul şi publicistul francez Ghislain de Diesbach (la 23 aprilie 1985) la Primăria arondismentului I din Paris. Organizatoarea evenimentului a fost Academia celui de-al doilea Imperiu (Academie du Second Empire).
Pe Ghislain de Diesbach am avut plăcerea să-l cunosc la Sinaia, în iulie 2001, cu ocazia Conferinţei Internaţionale a PEN Clubului. Îi citisem în urmă cu câţiva ani, întâi în limba franceză, apoi în româneşte, monografia dedicată Marthei Bibescu (Martha Bibescu: Ultima orhidee, Ed. Vivaldi, 1998) care dovedea o foarte bună cunoaştere a istoriei moderne a României.
Studiul inedit Cucerirea unui tron aduce în prim-plan figura lui Ion Bălăceanu, care a avut un rol decisiv în aducerea lui Carol I de Hohenzollern pe tronul României. Pornind de la Memoriile inedite ale lui Bălăceanu (oferite lui spre consultare de nepoata acestuia, vicontesa Decsazes), Ghislain de Diesbach încearcă să demonstreze în studiul său faptul că acesta şi nu I. C. Brătianu a făcut toate demersurile şi a obţinut acordul lui Napoleon al III-lea şi al celorlalţi parteneri europeni pentru candidatura prinţului Carol. (S. C.)
Situaţia se complică, de aceea puterile semnatare ale Tratatului de la Paris se întrunesc din nou spre a dezbate chestiunea română şi a conchide că ascensiunea unui prinţ străin în România ar fi contrară dorinţelor Europei! Delegaţii reamintesc, de asemenea, într-o notă rezumându-le discuţiile, că s-a decis să se aleagă, pentru fiecare dintre principate, un prinţ diferit şi că în caz de tulburări, Turcia putea interveni militar. Aflând aceste hotărâri atât de puţin favorabile dorinţelor poporului român, Bălăceanu îl avertiză