Odată la doi ani are loc în Europa, de fiecare dată în alt oraş, un concurs pentru cei mai tineri dansatori de pe continent, având vârste între 15 şi 20 de ani: Eurovision Young Dancers. Concursul a fost lansat cu 16 ani în urmă de European Broadcasting Union, desfăşurându-se în alternanţă cu un alt concurs, Eurovision Young Musicians, înfiinţat mai de mult. Prima ediţie a concursului de dans s-a desfăşurat la Reggio Emilia în Italia, iar ultima la Londra, în Marea Britanie. Din juriu au făcut parte, de-a lungul anilor, nume de prestigiu ale dansului european, precum Boris Eifman, Maia Pliseţkaia sau Mauris Béjart, iar tinerii laureaţi ai acestor ediţii au devenit, între timp, vedete internaţionale.
Cea de a zecea ediţie, din acest an, se va desfăşura la Amsterdam, în Olanda şi se apreciază că va avea peste două milioane de telespectatori. Concurenţii pot prezenta o compoziţie clasică şi/sau contemporană. Noutatea acestei ediţii constă în faptul că în loc de un singur premiu se vor acorda trei premii: unul la secţiunea de dans clasic, altul la cea de dans contemporan şi, iniţiativă inedită, un premiu special va fi acordat de un juriu format numai din tineri dansatori olandezi, de aceeaşi vârstă cu concurenţii.
La capitolul noutăţi se înscrie şi prima participare a României la acest concurs, precum şi o premieră pentru postul TVR Cultural, care a organizat Concursul Naţional, transmis în direct de la Teatrul Odeon, precedat de o amplă campanie "Eu vreau sa dansez la Amsterdam", ce a cuprins interviuri cu participanţii şi profesorii lor, finala urmând să fie şi ea transmisă de acest post, pe 4 iulie. Tot la capitolul premierelor trebuie să trecem şi faptul că toată această acţiune, condusă de Beatrice Comănescu, directoarea postului, şi organizată până în cele mai mici detalii de Silvia Ciurescu, reali-zatoarea emisiunii "Universul dansului", a