Ieri, 20 de judecatori din cadrul Judecatoriei Cluj-Napoca au reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului faptul ca statul roman le incalca drepturile prevazute in Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului. Acest eveniment vine la doua zile dupa ce SUA au criticat faptul ca judecatorii romani sint in continuare ?controlati?.
Magistratii clujeni au recurs la acest gest disperat dupa ce Ministerul Justitiei a stopat punerea in executare a doua sentinte judecatoresti ramase definitive si irevocabile care prevedeau ca magistratilor carora le-au fost retinuti in mod gresit cei sapte la suta din salariu, drept contributie la asigurarile de sanatate, vor primi banii inapoi. In opinia celor 20 de semnatari, in ceea ce priveste aceasta situatie s-au epuizat toate caile de atac prevazute de legea romana. In actul de sesizare a CEDO, magistratii clujeni solicita acordarea unor reparatii echitabile. ?Aceasta pentru ca desi noi, reclamantii, sintem integrati intr-un sistem unde se imparte dreptatea, tocmai noi am fost si sintem victimele propriului nostru sistem. Ministerul Justitiei, care trebuia sa fie primul organism interesat in aplicarea corecta a legii si garant al respectarii drepturilor fundamentale ale omului, este cel care nu respecta hotaririle judecatoresti pronuntate contra sa, hotariri pronuntate in temeiul legii?.(Mihai Soica)
Judecatoria Sectorului 6 - Ministerul Justitiei 1:0
Curtea de Apel Bucuresti a respins, ca nefondat, recursul promovat de Ministerul Justitiei impotriva sentintei prin care li s-a acordat magistratilor Judecatoriei Sectorului 6 diferenta salariala de 15a prevazuta in Legea 50/1996. Din acest moment, sentinta devine si ea irevocabila si executorie, la fel ca si cea referitoare la sporurile salariale neacordate acelorasi magistrati in perioada cuprinsa intre 11 martie si 1 noiembrie 2002. Teoretic,