Reconstructia Irakului va fi cea mai costisitoare operatiune de acest gen de la planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial, iar neintelegerile intre SUA si europeni ridica intrebarea daca fondurile necesare vor putea fi strinse.
Reconstructia cu banii din petrolul irakian va stirni nemultumirea creditorilor, apreciaza analistii
Reconstructia Irakului va fi cea mai costisitoare operatiune de acest gen de la planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial, iar neintelegerile intre SUA si europeni ridica intrebarea daca fondurile necesare vor putea fi strinse. Orice iluzii ca Irakul, care se afla pe locul doi in privinta rezervelor de petrol in lume, ar putea sa-si finanteze propria reconstructie, s-au evaporat din cauza datoriilor imense pe care le are acest stat si a distrugerii infrastructurilor petroliere, aminteste Reuters. Mai ramine, in aceste conditii, o singura sursa de finantare, Statele Unite, despre care economistii afirma ca ar putea sa accepte sa acopere aceste costuri, estimate la 100 de miliarde de dolari. Problema irakiana este mai grava decit cea a Afganistanului sau Iugoslaviei.
SUA sa plateasca, spun europenii
Pentru a face o comparatie, fondurile de ajutor alocate, in tot deceniul '90 al secolului trecut, pentru un total de 36 de tari in perioada post-conflict, au fost de 100 de miliarde de dolari. Daca Statele Unite vor guverna Irakul in perioada post-conflict, solidaritatea internationala care a determinat stringerea de fonduri pentru Iugoslavia si Afganistan nu va functiona si in cazul Irakului. SUA au alocat deja 2,5 miliarde de dolari pentru ajutor si reconstructie. Germania a spus? ca tara care a provocat pagubele trebuie sa plateasca reconstructia, iar Grecia, care detine in prezent preseditia rotativa a UE, a avertizat prin vocea premie