?Pina in acest moment, experimentul merge bine?
Cercetatorii de la Clinica de Chirurgie si Transplant de Tesuturi care lucreaza la acest experiment - medici, biofizicieni si biochimisti - urmaresc in prezent perfectionarea mecanismului de prelevare a celulelor pancretice. ?Prima faza a experimentului de transplant se desfasoara pe animale de laborator (purcelusi de Guineea) si urmareste identificarea mecanismului de prelevare a celulelor pancreatice viabile, inocularea lor in circuitul sangvin al organismului bolnav si fixarea independenta a celulelor pe pancreasul afectat, unde se automultiplica si inlocuiesc celulele bolnave, ducind astfel la vindecarea diabetului. Pina in acest moment, experimentul merge bine, celulele transplantate animalelor produc deja insulina?, ne-a explicat prof. dr. Vasile Sarbu, coordonatorul proiectului si decanul Facultatii de Medicina. In cazul bolnavilor de diabet dependenti de insulina, procedura va fi aceeasi. ?De la persoanele aflate in moarte clinica, pe linga inima, ficat, se va preleva si pancreasul. Nu se transplanteaza organul asa cum se face cu inima sau ficatul, ci se selecteaza celule sanatoase, se prelucreaza in citeva ore (se iau din eprubeta sterila, centrifugata) si apoi se transplanteaza diabeticului. Bolnavii care fac un astfel de transplant de celule si care toata viata au depins de tratamentul cu insulina au toate sansele sa duca o viata perfect normala.
Singurul tratament pe care va trebui sa-l urmeze este sa ia o pastila pe zi pentru ca noile celule sa fie tolerate de organism?, ne-a mai explicat prof. Sarbu.
Cercetatorii ar putea demara transplantul in luna mai
Intregul experiment care se desfasoara in cadrul Progamului national VIASAN este patronat si finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu un buget de 4 miliarde de lei pentru acest an. Prelevarea si transpla