Verdeturi de primavara - Pe cat de lunga a fost iarna, pe atat de invaziva e primavara. Incercand parca sa recupereze timpul pierdut, ea umple lumea de soare si de verdeturi, facute anume sa ajunga in farfurii. Pline de arome, de minerale si vitamine, urzica, spanacul si neamul lor au pe deasupra si...
Verdeturi de primavara - Pe cat de lunga a fost iarna, pe atat de invaziva e primavara. Incercand parca sa recupereze timpul pierdut, ea umple lumea de soare si de verdeturi, facute anume sa ajunga in farfurii. Pline de arome, de minerale si vitamine, urzica, spanacul si neamul lor au pe deasupra si virtuti de medicament. Folositi-le acum, cat sunt crude si pline de vlaga, si energia dvs. va exploda -
Urzica
(Urticae dioica) Exista doua soiuri: urzica mare, cea care este comercializata in general prin trustul Plafar, si urzica mica, cea care se foloseste in alimentatie primavara si serveste la "primenirea sangelui", dupa expresia populara. Ambele soiuri au aceleasi intrebuintari in medicina traditionala, dar urzica mica este ceva mai activa si urzica pielea mai puternic decat cealalta.
Utilizari: - Salate: Urzicile foarte tinere se pot utiliza si sub forma de salata, asociate cu papadie sau laptuci, cu putin ulei si lamaie.
- Suc de frunze proaspete: 2-3 linguri/zi ca diuretic in boli de rinichi si vezica, in hemoroizi, hemoptizii, epistaxis. Extractele de urzica antreneaza in circulatie acidul uric din tesuturi si provoaca o eliminare renala abundenta a acestuia. Sucul de urzica poate fi adaugat la toate retetele de sucuri prescrise persoanelor anemice sau femeilor cu pierderi mari de sange menstrual. Sucul de urzici are proprietati tonifiante asupra parului: dupa spalare, se clateste parul cu suc proaspat sau cu decoct (5 linguri la un litru de apa).
Sucul proaspat sau decoctul se pot utiliza si ca gargara in amigdalit