Masuri drastice in China
Intr-un gest fara precedent, autoritatile de la Beijing si-au cerut scuze pentru lipsa de transparenta si promptitudine in a semnala forurilor internationale aparitia epidemiei si au luat masuri drastice spre a tine sub control raspindirea virusului. Autoritatile au dezinfectat ieri o cladire dintr-un complex diplomatic, dupa ce, duminica, un oficial finlandez al ONU care vizitase cladirea a decedat din cauza pneumoniei atipice. Angajatii au asteptat afara, purtind masti chirurgicale, in timp ce complexul Tayuan, care adaposteste mai multe ambasade si organizatii, a fost dezinfectat.
Pina duminica, bilantul inregistrat in China era de 53 de morti si 1.203 de persoane infectate, majoritatea a acestora fiind in provincia Guandong. Echipe ale OMS s-au deplasat in Guandong pentru a identifica originile misterioasei boli.
Autoritatile sanitare din Hong Kong au anuntat ca, potrivit celui mai grav scenariu, numarul cazurilor ar putea atinge 3.000 pina la sfirsitul lunii. Potrivit ultimului bilant, 22 de persoane au decedat si alte 842 sint bolnave.
In Canada, numarul mortilor a ajuns la noua, iar cazurile de infectare s-au inmultit, ajungind la 179 in provincia Ontario. Mii de persoane din provincie au fost introduse in de carantina. (Livia Cimpoeru)
Pneumonia atipica, tratata in Romania cu jumatati de masura
In ciuda extinderii alarmante a cazurilor de pneumonie atipica atit in tarile asiatice, cit si in Europa si America, si a deciziilor dure luate de autoritatile din aceste tari (inclusiv anularea curselor aeriene), in Romania nu se iau inca masuri suplimentare de evitare a raspindirii acestei boli misterioase. Specialistii romani sint de parere ca pericolul extinderii sindromului respirator acut sever (SRAS) este inca real si pentru Romania. ?Multe alte tari au lasat deoparte interesele economice si au