In aplauzele frenetice ale multimii, statuia din bronz infatisindu-l pe Saddam cu o mina ridicata regeste deasupra capului s-a plecat incet, ca un ireversibil semn de adio, pina a ajuns la orizontala, moment in care picioarele s-au rupt. Multimea s-a repezit sa se catare pe postament, cei ajunsi acolo fluturind din brate si dansind de bucurie. Citiva irakieni au ?decapitat? apoi statuia lui Saddam, purtindu-i capul pe strazi. Inainte de a o da jos, americanii au plasat pe statuie un drapel al SUA (foto medalion), pe care l-au inlocuit rapid cu un steag al Irakului, de dinaintea actualului regim, pentru a nu inflama sentimentele deja negative ale statelor arabe. (C.V.)
Caderea Bagdadului
Regimul lui Saddam s-a prabusit...
Structurile de comanda si control ale regimului irakian par sa se fi prabusit cu totul la Bagdad, dar rezistenta opusa de unele elemente continua sa fie ?incrincenata?, declara ieri un purtator de cuvint al premierului britanic, Tony Blair. ?Imaginile care parvin din capitala irakiana vorbesc de la sine?, a spus oficialul citat. In opinia sa, situatia din capitala irakiana evolueaza extrem de rapid, regimul pare sa se fi prabusit, dar este necesara multa prudenta in acest moment, data fiind rezistenta opusa de gruparile paramilitare.
... batalia continua
?Este prematur sa vorbim de sfirsitul bataliei pentru Bagdad si pentru inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein?, a apreciat un ofiter american de la Centrul de Comanda din Qatar. ?S-ar putea sa mai avem parte de batalii grele in zilele care urmeaza?, a atentionat capitanul Frak Thorp, subliniind ca o mare parte din nordul tarii nu este sub controlul american. ?Continuam sa bombardam Tikrit si alte orase din nord, la fel cum am facut la Bagdad sau la Basra?, a explicat Thorp, precizind ca loviturile aeriene pregatesc terenul in vederea unei viitoare of