Salatele trebuie consumate la inceputul meselor
Legumele care apar la inceputul primaverii sint surse excelente de vitamine si minerale. Combinate in cadrul unor diete sanatoase, pot avea efecte excelente asupra organismului. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, ne ofera citeva exemple de combinatii de alimente in cadrul unor diete de primavara. ?Toate legumele care se gasesc in aceasta perioada sint sanatoase, conditia este sa nu fie contaminate (in special cu nitriti - n.r.). Loboda, salata verde, ca si restul legumelor contin substante antioxidante. Acestea ne protejeaza organismul de radicalii liberi - ucigasii sanatatii care creeaza un stres oxidativ, distrug celulele si produc imbatrinirea prematura si scaderea imunitatii?, este de parere prof. Mencinicopschi.
Nutritionistii recomanda, de asemenea, salatele preparate din untisor si papadie - doua plante foarte eficiente pentru drenarea bilei. In plus, clorofila din plante este foarte bogata in magneziu. Pentru ca s-a dovedit stiintific ca sint mai bine digerate, prof. Mencinicopschi recomanda ca legumele preparate sub forma de salate sa fie consumate la inceputul meselor. Modul in care legumele trebuie combinate a dus la aparitia mai multor teorii. Spre exemplu, dieta disociativa sustine ca nu este bine sa combinati piinea cu carnea sau legumele cu carnea pentru ca, in ultimul caz, spre exemplu, legumele au alt ritm de digestie decit carnea.
Dieta mediteraneeana
O alta dieta care si-a dovedit utilitatea in timp este cea mediteraneeana. Aceasta se bazeaza pe foarte multe salate (din fructe, legume, ciuperci crude). ?Baza acestei diete sint cruditatile, combinate cu ulei de masline. In plus, se consuma produse din cereale complexe, piine cu fibre etc.?, ne-a mai explicat prof. Mencinicopschi, care adauga ca aceasta