Stergarul din Oviedo
Evanghelia lui Ioan spune ca dupa Invierea lui Isus, in mormintul gol s-a gasit nu doar Giulgiul, ci si un fel de stergar (?sudarium?) ce fusese asternut pe fata sa. Un astfel de stergar, masurind 83 cm lungime si 53 latime, se gaseste la Catedrala din Oviedo (Spania). Pe bucata de pinza nu se vede nici o imagine, in schimb exista mai multe pete de singe, dispuse similar cu cele existente pe Giulgiul din Torino, de unde supozitia ca ambele tesaturi au atins acelasi cap. Dupa cit se pare, stergarul a fost furat in 614 de la Ierusalim, dupa ce orasul a fost atacat de Persia, apoi a fost ascuns in diverse locuri din nordul Africii pentru a ajunge la Oviedo in 1113.
Urmele crucificarii
Misteriosul Giulgiu este o bucata de pinza usor galbuie, avind 4,37 m lungime si 1,11 m latime. Pe ea se pot vedea atit fata, cit si spatele unui barbat care poarta pe trup urmele crucificarii. Acestea sint scoase in evidenta de petele de singe foarte bine conturate in toate locurile despre care Biblia spune ca trupul lui Isus a fost ranit. In zona fruntii, sint pete rosiatice lasate de singele scurs din ranile facute de cununa de spini. La fel, in partea dreapta a toracelui unde Isus a fost impuns. Miinile impreunate in poala prezinta semnele crucificarii pe incheieturi, asa cum se practica pe vremea romanilor. Ranile facute de cuie sint vizibile si pe picioare, in timp ce pe partea care a acoperit spatele lui Cristos se pot observa firisoarele de singe prelins din ranile lasate de bici. Barbatul crucificat avea barba, iar parul era strins intr-o coada. Ceea ce face din Giulgiu un obiect unic in lume este faptul ca imaginea de pe el este ceea ce astazi numim un ?negativ fotografic?.
Pinza este arsa in mai multe locuri, ca urmare a unui incendiu din 1532, din care Sfintul Giulgiu a scapat ca prin minune. Urmele lasate de apa cu car