Cind justitia n-are treaba si face ordine in atlasul biologic, rezultatul este o decizie precum cea a Tribunalului Gorj, care scoate cu o singura fraza albinele in afara regnului animal. Rezolutia revolutionara a completului prezidat de judecatoarea Mariana Becheru nu este rezultatul vreunei cercetari de anvergura, ci a pornit de la o poveste simpla si, aparent, inofensiva.
Vasile Detcau, din comuna Stanesti- Gorj, si-a dus intr-o dimineata calul la pascut, alegind insa in mod nefericit locul, in preajma unei stupine. Se pare ca bidiviul in cauza si comunitatea de albine nu prea s-au inteles, astfel ca animalul a fost gasit mai tirziu cazut la pamint, infasurat in sfoara cu care fusese legat si acoperit cu zeci de intepaturi. Pentru cal, povestea s-a incheiat sumbru, o data cu certificatul de deces eliberat in aceeasi zi de medicul veterinar. Pentru proprietarul sau, istoria de-abia acum incepea: el l-a actionat in judecata pe proprietarul albinelor, Ion Brinzan, si a cistigat pentru inceput procesul la Judecatoria Tirgu Jiu, in baza articolului 1001 din Codul civil, care prevede ca „proprietarul unui animal este responsabil de prejudiciul cauzat de animal.“
Obligat la plata unei despagubiri de 20 de milioane de lei, Ion Brinzan a facut recurs si Tribunalul Gorj i-a dat cistig de cauza, prin Decizia nr. 308. La o prima impresie, s-ar spune ca instanta a apreciat, logic, ca Brinzan nu putea sa dicteze comportamentul albinelor sale. Nu acesta este insa considerentul din care Tribunalul l-a absolvit de orice vina. In schimb, completul de judecata a apelat la un mic artificiu pentru a scoate cazul de sub incidenta sus-numitului articol din Codul civil, rezultind o formulare memorabila, care le va da serios de furca savantilor de pretutindeni: „Este de notorietate ca albinele nu fac parte din categoria animalelor...“ Corect! Cind justitia n-are treaba si fac