Inspectorii OPC intensifica verificarile in unitatile de alimentatie publica
Actiunea se va desfasura pe tot parcursul acestei saptamani * Motivul campaniei se datoreaza faptului ca de Florii va fi dezlegare la peste si foarte multi constanteni vor achizitiona acest produs * Pestele stricat poate fi identificat dupa anumite caracteristici * Primele controale la magazinele din piata Grivita nu s-au finalizat cu depistarea de nereguli Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Constanta verifica, pe parcursul acestei saptamani, toate magazinele constantene specializate in desfacerea pestelui, fie proaspat, fie congelat. "Ne-am gandit, in primul rand, la faptul ca foarte multi constanteni vor cumpara peste pentru masa de Florii, cand este dezlegare la acest aliment", ne-a declarat Monica Costilov, purtator de cuvant al institutiei. Pentru constantenii care intentioneaza sa pregateasca peste sau preparate din peste, inspectorii doresc sa atraga atentia asupra pericolelor la care se expun in cazul in care nu cunosc modalitatea prin care se poate identifica pestele stricat. Astfel, cumparatorii trebuie sa cunoasca faptul ca un peste cu solzi partial decolorati si care se desprind usor, exceptie facand heringii si scrumbiile, nu este indicat pentru consum. Alte caracteristici care indica un peste stricat pot fi ochii, retractati in orbite, cu corneea opaca, corpul acoperit cu mucus rau mirositor, bronhiile de culoare cenusie sau bruna, cu mucus abundent si miros usor putred, tesutul musculos flasc, cu miros neplacut, peretele abdominal moale sau rupt, viscerele inmuiate sau cavitatea generala cu lichid sangvinolent. Totodata, pestele sarat sau afumat nu este bun pentru consum daca musculatura se desprinde usor de pe oase, daca tesutul paravertebral prezinta urme de sange, gust si miros acru, ranced, de mucegai sau orice alt gust sau miros strain,