Gheorghe CRACIUN
Mecanica fluidului
Culegere de lectii introductive cu exemple, definitii, intrebari si 36 de figuri incluse in text, Editura Cartier, Chisinau, 160 p., f.p.
Opera multistratificata
In noiembrie 2002, la Tirgul „Gaudeamus“, Gheorghe Craciun si-a lansat masivul studiu teoretic Aisbergul poeziei moderne (Editura Paralela 45). In urma cu citeva saptamini i-a aparut la Chisinau un volum de proza, Mecanica fluidului (la Cartier). Foarte curind va iesi de sub tipar culegerea de eseuri si confesiuni Doi intr-o carte (fara a-l mai socoti si pe autorul ei) (la Grinta din Cluj, protagonistii fiind Radu Petrescu si Mircea Nedelciu). Scrie din toamna trecuta la Pactul somatografic, „diagnoza“ de o frapanta originalitate a prozei romanesti din ultimele decenii, incercare de identificare a „amprentei“ fiecarui eu auctorial in filigranul textelor, eseurile aparind in serial in Observator cultural, in ritm la inceput saptaminal, apoi bilunar, momentan intrerupt pentru finalizarea (pentru aceeasi editura Cartier din Chisinau) a unui volum-sinteza de teorie literara, construit ca sistem de concepte fundamentale, prin extinderea Introducerii sale in teoria literaturii (1997). In sfirsit, si-a revizuit intre timp Papusa ruseasca, masivul roman din care a oferit in ultimii ani mai multe fragmente revistelor literare, forma actuala asteptind doar o ultima „decantare“, apoi retusurile finale si publicarea, poate inca in acest an.
Aflat – vasazica – intr-o „forma“ de zile mari, Gheorghe Craciun lucreaza cu motoarele intens turate nu la o carte, ci la un ansamblu de carti prin care-si reorganizeaza, isi extinde si-si adinceste opera, punindu-i mai bine in valoare constructia multistratificata. La suprafata – relieful fascinant al prozei sale, sprijinit in profunzime pe mai multe rinduri de „infrastructuri“, scoase treptat la