Oficialitatile pun caderea influxului de investitii directe straine numai pe seama starii depresive din economia mondiala, ceea ce ar fi aruncat si economia romaneasca, desi aflata in revenire, printre victime.
Din mai multe motive nu este chiar asa, cu toate ca, in mod evident, nu se poate ignora ca recesiunea mondiala a inhibat impulsul investitional, inclusiv catre Romania. Totusi, exporturile - care s-au lovit pe pietele-debuseu de aceeasi recesiune economica - au fost, in mod absolut remarcabil, si in 2002, precum in 2001, marele motor al cresterii economice din Romania.
Asa incat, a spune ca numai din cauza recesiunii economice occidentale ar fi scazut investitiile straine directe in Romania, este o apreciere plina de indoieli.
Datele pe 2002 nu sunt suficient de fine pentru a scoate in relief toate motivatiile. Stim insa, din datele privind anii anteriori, ca, dupa un val de intrari de investitii directe straine, cuantumul acestora a crescut pe seama nu neaparat a unor noi intrari, ci a unor consolidari si extinderi ale implantarilor deja existente.
Astfel incat, este posibil sa fi fost de ajuns sa nu fi avut loc intrari noi spectaculoase, ca dari relative inapoi sa fi si intervenit pe ansamblu, ca urmare a plafonarilor la nivelul implantarilor deja existente, fie din considerentul ca piata s-a saturat intr-un domeniu sau altul, fie ca in practica n-au fost resimtite efectele binefacatoare ale inflatiei mai scazute si cresterii economice mai ridicate, fie ca, pur si simplu, nu s-a manifestat incredere in cifrele puse la dispozitie in domeniu de catre statistici, si s-a hotarat sa se astepte clarificari.
Un aspect pe care, de asemenea, nu-l stim deocamdata exact si care impiedica o apreciere precisa asupra motivatiilor scaderii investitiilor directe straine in 2002 il constituie componenta acestora pe preluari din pri