Primim din partea scriitorului si ziaristului Ion ZUBASCU cele doua articole care urmeaza. Critice la adresa colegilor nostri de la Romania literara, ele pun – dincolo de polemica directa – probleme de interes mai general pentru lumea culturala romaneasca actuala, incit am considerat ca exprima puncte de vedere care merita sa fie ascultate.
De curind, la Clubul Prometheus din Bucuresti a avut loc o noua intilnire initiata de revista Romania literara, cu tema Cultura romaneasca in lume si Ion Iliescu, presedintele Romaniei, invitat special. Principalele cotidiane au relatat cu obiectivitate, ironie si un oarecare scepticism discutiile moderate de criticul Nicolae Manolescu. Strict profesional vorbind, insa, faptul remarcabil de presa nu era colocviul despre prezenta culturii noastre in lume (aceeasi ca altadata!), ci evenimentul participarii presedintelui Iliescu la o astfel de intilnire literara.
Nu cu mult timp in urma, premierul Adrian Nastase a fost prezent si el la festivitatea de premiere a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si Romania literara a marcat insolita premiera, publicind in Nr. 46 al revistei, din noiembrie 2002, discursul pe care seful Guvernului renuntase sa-l mai citeasca la fata locului, ilustrat cu fotografiile premiatilor si ale altor scriitori. Numai ca, exact in acele zile, primele pagini ale cotidianelor erau dedicate scandalului Priboi si denuntarii lui ca tortionar de catre muncitorii participanti la greva de la Brasov din 1987. In mod cu totul straniu, prezenta lui Ion Iliescu la intilnirile Romaniei literare coincidea cu scandalul dizolvarii conducerii CNSAS. In acest context defavorabil cel putin spiritului recuperator al istoriei, ce mesaje trimite prestigioasa publicatie Romania literara si care e semnificatia lor? Intreb si acum (ca in toamna, cind presedintele tarii a fost invitat de catre Eugen Ur