Angelo D’ORSI
Allievi e maestri. L’Università di Torino nell’Otto Novecento
Celid, Torino, 2002, 275 p.
Angelo D’ORSI
Piccolo manuale di storiografia
Paravia Bruno Mondadori,
2002, 172 p.
Am asistat la lansarea unei carti mai speciale a profesorului Angelo d’Orsi. Tema enuntata in titlu, Allievi e maestri. L’Università di Torino nell’Otto-Novecento (Discipoli si maestri. Universitatea din Torino in secolele XIX si XX), reprezinta un filon de studiu realmente interesant si util de explorat. Ar fi ideal ca orice mare centru cultural sa-si poata cunoaste printr-un astfel de demers traditia universitara, insa problema istoriografica esentiala pe care o pune un studiu de acest tip consta in indicarea modalitatilor, a mijloacelor care determina formarea elitelor unei culturi.
Fiind vorba despre Universitate si structurile ei intr-o perioada de maxima inflorire culturala a capitalei postunitare, rectorul actual, decanii Facultatilor de Drept, de Litere si Filozofie, colegi ai autorului de la Facultatea de Stiinte Politice, redactorul-sef al cotidianului La Stampa, A. Sinigaglia, au intervenit la lansare in ideea de a revela ceva in plus despre acel genius loci mai indepartat sau mai recent.
Anumite tematici tratate pe larg in Allievi e maestri erau deja prezente intr-o forma comprimata in volumul Intellettuali nel Novecento italiano, Einuadi, Torino, 2001, recenzat in Nr. 120 al Observatorului cultural. Iata o fisa biografica a autorului care tine cont mai ales de terenul sau privilegiat de cercetare: aventura culturala torineza si piemonteza, intre ultimul deceniu al secolului XIX si primele care trec pragul secolului XX, ceea ce face din Angelo d’Orsi un nume de referinta in domeniu. Profesor de Istoria gindirii politice contemporane la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii torinez