Primele reactii impotriva acestei minivacante au venit din zona bancilor comerciale, care, fara trezoreria statului si bugetarii de la fisc nu puteau face nici o tranzactie. Orice relatie comerciala era astfel blocata pe durata vacantei obligatorii decretate de guvern.
Codul Muncii prevede sanctiuni dure daca, in zilele declarate de guvern nelucratoare, angajatorul isi aduce oamenii la lucru si nu-i plateste dublu. Pe acest considerent, Inspectoratul Teritorial de Munca Timis va face, saptamina viitoare, controale severe.
?Amenzile pentru cei care muncesc in sarbatorile legale sint intre 50 de milioane si 100 de milioane de lei?, ne-a spus Gheorghe Filimon, directorul ITM Timis. Din cei zece oameni pe care ii are in subordine, el a constituit doua echipe operative care vor pleca pe teren imediat dupa Pasti sa vada cine munceste si daca o face legal. Patronii care vor fi prinsi cu angajatii la munca vor fi amendati fara mila. (Bianca Toma)
Exceptii
Au obligatia sa asigure un flux permanent:
? unitatile de alimentatie publica
? farmaciile si unitatile sanitare cu serviciul urgente
? dispeceratele Salvarii, pompierilor, politiei
? serviciile de urgenta ale Electricii, RomTelecom
Daca nu asigura program 24 de ore din 24, pe perioada Sarbatorilor de Pasti, institutiile respective pot fi sanctionate cu 100 pina la 120 de milioane de lei.
La Bucuresti, Inspectia Muncii asteapta reclamatiile
Angajatii care nu au liber de Sarbatorile Pascale conform legii pot face reclamatii la Inspectoratul de Munca, iar angajatorii care au abuzat vor fi pedepsiti, a declarat Mariana Basuc, directorul Inspectiei Muncii. ?Vom merge in inspectie daca vom primi reclamatii. Prin hotarire de guvern, angajatii care nu lucreaza in institutii de stat au dreptul la o saptamina liber, iar angajatorii trebuie sa respecte leg