Cu alte cuvinte, faptul ca Romania sustine politica americana in Irak nu o scuteste de realizarea reformelor interne. La intalnirea cu pricina a fost prezent si ministrul Industriei Dan Ioan Popescu, din ale carui remarce presa a retinut una sugubeata - democratia aduce cu sine coruptia, i-ar fi spus odata un american.
Asadar, a conchis ministrul cu logica de fier, proportiile coruptiei ar da masura democratiei! Daca a fost citat corect de presa, atunci ministrul Industriilor nu a facut altceva decat sa continue linia oficiala de minimalizare a importantei discursului rostit de ambasadorul SUA.
Inflamat alta data peste masura de gravitatea coruptiei, presedintele Ion Iliescu observa acum relaxat ca Michael Guest nu a spus nimic nou. De altfel, seful statului pare mai impacat cu coruptia de cand s-au mai calmat tensiunile dintre palate. Calmului afisat de presedinte i se opune enervarea premierului Adrian Nastase, suparat din nou pe cei care - dupa propria sa exprimare - umbla cu coruptia in gura.
Acestia ar trebui sa-i numeasca pe corupti ca sa-i impuscam pe stadion, aluzie ironica la un fost laitmotiv electoral al PRM sau poate la practicile regimului de la Beijing. In treacat fie spus, si in Cuba ambasadorul american a provocat furia lui Fidel Castro sprijinind direct campania dizidentilor care nu cereau altceva decat drepturi democratice. 20 dintre acestia au fost arestati si sapte condamnati la zeci de ani de inchisoare.
Revenind la coruptii nostri, ar fi de remarcat ca nu ambasadorul american trebuie sa-i identifice pe corupti, ci justitia romana - ale carei derapaje le-a evidentiat insa Michael Guest. In nenumarate randuri atat Statele Unite, cat si UE au semnalat nu numai coruptia, ci si interferenta politicului care afecteaza impartialitatea si eficienta actului de justitie. Ei bine, in saptamana care a trecut guvernul a demo