Partidul de guvernamant dispune de atuuri formidabile, aproape fara egal din 1992 incoace: 80 la suta dintre primari, un control extins asupra majoritatii canalelor media - mai ales in provincie, un sofisticat aparat de analiza politica si sociologica coordonat de ministrul Vasile Dancu, un urias corp de activisti disciplinati si bani, foarte multi bani.
Desi lumea in Bucuresti nu realizeaza, in multe orase mici pare aproape o ciudatenie sa faci politica intr-un partid de opozitie. In cel mai bun caz, unii oameni de afaceri locali, sufocati de presiunile administratiei PSD, incearca sa ajute cat de cat financiar opozitia, solicitand insa insistent ca totul sa fie absolut discret.
Nu e deloc o precautie inutila, pentru ca in judete precum Bacau sau Vrancea putinele publicatii inca independente sunt citite in fiecare dimineata cu atentie, pentru ca, Doamne fereste!, nu care cumva sa scape anunturi publicitare platite fara ca astfel de clienti inconstienti sa nu sufere cuvenitele consecinte.
Masinaria politica a PSD se pregateste in principiu de o lunga guvernare. Pentru a evita dezagreabila impresie de dezechilibru accentuat in politica romaneasca, care starneste ingrijorare mai ales pe plan extern, se lucreaza intens in culise la elaborate variante de simulare a unui spectru politic mai colorat. Asa se face ca surse din partidul de guvernamant vorbesc deja de o reactivare a unui partid ecologist satelit al Palatului Victoria, cu o posibila varianta alternativa manevrata dinspre Cotroceni.
Modelul trebuie sa fi fost strategia utilizata la Moscova de Vladimir Putin, care a creat deja clone politice pentru mai toate partidele care ar putea eventual sa-l incurce la viitoarele alegeri.
In paralel, dirijori de culise precum Viorel Hrebenciuc si-au plasat deja oameni apropiati chiar in conducerea unor organizatii locale ale princip