Omul birourilor, coridoarelor, întalnirilor profesionale în care se vorbeste pasareste. De obicei, iesirile lui la rampa dau dureri de cap la distanta. Un stranut la Bruxelles face hapciu la Bucuresti.
Saptamana trecuta lucrurile - ca un facut - s-au întamplat la fel. Omul tine sa fie antipatic. E pe post de dus rece într-o tara care consuma putin sapun. Bine si asa, mai ales ca sunt 32-35 grade Celsius. Verheugen a tinut sa aminteasca un lucru uitat: 2007 nu este data propusa de UE, ci de Romania.
Asta vrea sa însemne ca Bruxelles nu si-a luat nici o obligatie, dar ca Romania si-a asumat anumite termene. Asa se face ca la Atena nici nu suntem amintiti, cum eram la Copenhaga. Ne priveste cand îndeplinim standardele. E o chestiune strict interna. Vrem bine, nu vrem bine !
Degeaba stam ca niste caini la bariera, doar-doar se ridica si trecem si noi. E posibil ca un summit tip Atena sa nu mai existe prea curand. S-ar putea ca UE sa prefere accederea candidatilor bucata cu bucata.
Daca acest scenariu s-ar adeveri, atunci vom intra la Sfantu Asteapta, numai dupa ce tranzitia de la comunism la capitalism în Romania se va fi incheiat. Undeva, adica, prin 2015-2020.
In ultimii ani s-au intamplat niste evenimnte care au jucat in favoarea Romaniei, o tara ce parea uitata de ea insasi, intai de toate. Criza din Kosovo ne-a dus la Helsinki si ne-a permis sa intram pe traseul UE, chiar daca performantele regimului din 1996-2000 erau modeste. Atentatele de la 11 septembrie si razboiul din Irak iar ne-au împins pe pozitii nesperate pe plan diplomatic.
Am impresia ca si pentru 2007 strategi improvizati spera sa se întample o minune. Diplomatia, oricat de bine ar fi lucrata, nu tine loc de reforme. Norocul nu te serveste la nesfarsit. Trebuie sa pui si tu ceva de la tine. Si aici stam cel mai prost. Toamna trecuta, agitatia cu organizarea